Begynder guide til grading

Grading af kort er blevet meget populært, især inden for Magic the Gathering, Pokémon og sportskort. Vi får af samme årsag mange spørgsmål omkring dette, og derfor har vi lavet denne guide, så du kan få svar på nogle af dine spørgsmål vedrørende grading. Forhåbentligt kan guiden hjælpe dig til at vurdere, om grading er det rigtige valg for dig og dine kort. 

Grading er en dyr og tidskrævende affære

Mange er blevet interesseret i at få graded deres kort, fordi de har hørt om de vilde priser, som gradede kort med topkarakterer har. Eksempelvis kan det nævnes, at en Alpha Black Lotus solgte for 511.000 dollars, og en first edition Charizard solgte for 211,000 dollars … altså nogle ret vilde beløb! Det første, vi vil slå fast, er dog, at en høj grading-karakter er utroligt svær at opnå og meget få gamle kort vil opnå den bedste. Netop dét er grunden til, at samlere er villige til at betale høje priser for de bedste kort. Og ja, det er dyrt, så hvis du overvejer at grade dine kort af investeringsmæssige årsager, kan det kun svare sig, hvis der er tale om kort af en vis værdi. Desværre er der stadig lang ventetid på at få sine kort graded, fordi så mange vælger at få det gjort. Derfor skal du altså overveje med dig selv om det er din tid og dine penge værd. Du skal som udgangspunkt forvente hele processen med grading tager 3-6 måneder, med mindre du betaler for express service.

 Black Lotus Charizard Graded

   

Hvad er et graded kort?

Et graded kort har været forbi et professionelt grading-firma for at få dets ægthed og stand vurderet. De mest populære firmaer er Professional Sports Authenticators (PSA), Beckett Grading Services (BGS) og Certified Guaranty Company (CGC). Firmaerne har lokation i USA, og det er midlertidigt ikke muligt at få graded sine kort i Europa ved disse. Grading-processen foregår ved, at kortet først verificeres ægte, derefter vurderes dets stand og til sidst indkapsles det i solid plastik. Skalaen, kortet vurderes ud fra, går fra 1 til 10. Det er især kort med karakteren 10, der sælges for høje priser. 

Der dukker hele tiden nye firmaer op, som også tilbyder at grade kort. Disse firmaer har ikke det samme ry og omdømme, som de tre store firmaer PSA, BGS og CGC har. Du skal derfor ikke forvente samme kvalitet fra disse eller at kunne sælge dine kort for de samme priser du vil se fra disse. Derfor anbefalver vi ikke at bruge andre firmaer end de tre. Hvis dit mål er at beskytte dine kort, så kan de nye firmaer fint bruges, men du betaler mest af alt for en dyr plastik æske.

Hvad vurderes et kort ud fra?

Et kort bliver vurderet på fire forskellige parametre, når du har sendt det til grading. Det er disse fire karaktere som samlet udgør den endelige karakter.

 

De fire forskellige sub-grades

Centrering: Hvor flot centreret er kortet? Centrering måles fra top til bund og fra side til side.

Hjørner: Hvor pæne er kortets hjørner? Man vurderer hjørnerne ved at kigge på både forside og bagside af kortet.

Kanter: Hvor pæne er kanterne på kortet? Her ser man også på kortets kanter på både for- og bagside.

Overflade: Hvor pæn er overfladen? Ridser, printfejl, bøjning og andre skader trækker ned i kortets værdi.

 

Hvordan udregnes karakteren?

Når de fire forskellige parametre nævnt ovenfor er vurderet og har fået en karakter, danner de tilsammen én samlet karakter, som fortæller, hvor meget kortet er værd. Selvom et kort er i virkelig god stand med kun få skader, så vil disse enkelte skader trække meget ned. Som tommelfingerregel kan et kort ikke få mere end én karakter højere end den laveste karakter, kortet har fået ud fra de fire parametre. 


Eksempel

Hvis du har et kort, som scorer 10 på de tre af parametrene, men kun fem på de sidste, vil det sammenlagt ”kun” få 6 i samlet karaktervurdering. Faktoren, at det kræver topkarakter i alle fire parametre, er medvirkende til, at det er utroligt svært at opnå en høj samlet karakter for et kort. Det er altså den laveste karakter, der er den afgørende i forhold til gradingen. Selv kort, som kommer direkte fra pakken, kan have fået skader under produktion eller er blevet printet med en dårlig centrering.

Hvilke kort skal jeg grade?

Der er mange grunde til at få sine kort graded, men det koster penge og tager lang tid. Kortene skal sendes helt til USA, og afhængigt af hvad man er villig til at betale, kan det tage flere måneder. Mange er interesserede i at få graded deres kort, fordi det kan forhøje deres værdi, hvis de er blevet passet godt på og således scorer en høj karakter. Sentimentale grunde kan også spille ind, da et graded kort er nemmere at passe på grundet det beskyttende plastikomslag. Generelt kan man sige, at jo højere værdi et kort har, jo mere mening giver det at grade det for at beskytte dets stand og være sikker på, at det er ægte. Man skal dog være opmærksom på, at Professional Sports Authenticators (PSA) tager flere penge for at grade kort af høj værdi, fordi de som service garanterer, at kortet er ægte.  

Hav realistiske forventninger og gør dit forarbejde

Det er vigtigt at være realistisk omkring sine forventninger til et korts stand. Grading er ikke en hurtig vej til nemme penge. Den bedste måde at vurdere et korts stand på er ved at placere det på en sort overflade og undersøge det grundigt med udgangspunkt i de fire parametre, det vil blive bedømt på ved grading. Du kan indsamle inspiration ved at se på, hvilken karakter allerede gradede kort har fået. For at opnå de høje ni og ti karaktere skal kortet være i perfekt stand og der må ingen fejl være. Ved moderne kort kan du heller ikke altid forvente at få en 10'er, her er det specielt centering på kortet som spiller ind, selv om kortet ved første øjekast ingen fejl har. På full art kom som Vmax og V kort, kan det være svært at se. 

På specielt Pokemon kort kan ridser i overfladen og især holo'en trække meget ned i den samlede karakter. Ligeledes vil hvide mærker på kanten af kortet trække ned. Hvis kortet har buk eller andre store skade vil det have en stor effekt på karakteren. Ligeledes hvis der er tegnet på kortet, også kaldet for "inked" kort, så giver det ikke mening at få dem graded. 

Grading-termer

Mens du undersøger, hvad det kræver at få gradet sine kort, vil du støde på forskellige grading-termer – især når det kommer til kort graded af Beckett og CGC. For nogen samlere har det en stor betydning og kan også spille ind på kortets værdi. Her får du en kort oversigt over de vigtigste ord at kende betydningen af:

Basic

Referer til et kort hvor én karakter er under den samlede karakter. Et eksempel kan være et kort, der får karaktererne tre 9-taller og et enkelt 8.5, men får den samlede karakter 9. Det kalder man med andre ord et 9 basic-kort. Er karaktererne derimod 9.5,9,9 og 8.5, vil man kalde det ”basic+”.

 

Et kort graded 9.5 Basic

Quad
Referer til et kort hvor alle karakterer er det samme som den samlede karakter. Et eksempel: Hvis alle karakterer er 9,9,9 og 9, og den samlede karakter også er 9, er det en 9-quad. 9,9,9 og 9.5 er en quad+. Mange samlere kan godt lide quads på grund af symmetrien i karaktererne. For folk, som jagter sæt med det højeste gennemsnit, er quads særligt eftertragtede. En quad vil altid være mere værd end basics. Bemærk at det kun er Beckett Grading Services og Certified Guaranty Company, der benytter de fire parametre (også kaldet subgrades). Ved Professional Sports Authenticators får du kun én samlet karakter.

 

Et kort graded 9.5 Quad

Overgraded/Undergraded
Disse termer bruges, når nogen er uenige i den karakter, kortet har fået. Kortene vurderes af mennesker, og der kan derfor ske fejl. Der er også kort, som bliver skadet efter indføringen i plastik. Nogen sætter en ære i at finde kort, som er graded forkert, så de kan åbne dem og gensende dem til grading i håb om en bedre karakter.

Pop / Pop Report
Alle de forskellige grading-firmaer har en offentlig tilgængelig rapport af, hvilke og hvor mange kort de har graded samt hvilke karakterer, de pågældende kort har fået. Disse rapporter kan bruges til at undersøge, hvor sjældent et kort er i en given karakter. Ved kort med høj værdi kan dette betyde en meget stor forskel i pris, hvis det har en lav population, eller du er så heldig at have det bedste af det specifikke kort i verden. Folk kan dog finde på at bruge ”low pop” til at mene, at et kort er sjældent, men værdiløse kort, som ingen samler på, bliver ikke nødvendigvis mange penge værd, bare fordi de endnu ikke er graded.

Hvad er mine kort så værd?
Jamen, hvad er min Charizard så værd? Er et spørgsmål vi får tit. Vores første råd er altid, ikke at blive forblindet af graded kort og priserne de er sat til salg for. Alle på Ebay f.eks kan liste et kort til den pris de har lyst. Her er dog en hurtig guide til start.

 • - Find den rigtige version på dit kort. Dette er nemmest ved at søge på "Navn + collector's number
 • - Brug Ebay sold listings, Cardmarket og andre steder med offentlige salg til at se hvad kortet sælger for
 • - Husk at være realistisk omkring dit korts stand og find noget som ligner. Du kan se vores guide til at vurdere et korts stand her.
 • - Undgå at sammenligne med graded kort, selv om det kan se godt ud. Et kort er ikke PSA 9 før det ligger i en kasse med karakteren selvom vi alle kan drømme. 


  Hvad så nu?
  Vi får mange spørgsmål omkring at sende andres kort til grading. På grund af de lange ventetider ved de forskellige grading firmaer, tilbyder vi ikke at sende kort til grading for folk. Er du interesseret i at sælge en samling eller graded kort er du meget velkommen til at kontakte os på info@thecardcollective.dk

  Vi vurderer også kort mod betaling som en service. Det er ikke noget vi tilbyder gratis. For at få vurderet din samling koster det 250kr og 150kr pr time. For dette får du en vurdering af dine kort i et Excel ark, så du har en oversigt over dine kort og værdi. Ud fra dette kan du så bestemme, hvad du eventuelt gerne vil sende til grading.

  Nyheder

  Se alle
  Kortsigtet - En podcast med samlekort i sigte

  Kortsigtet - En podcast med samlekort i sigte

  Skrevet af Peter Strandbech
  Mød os til Copenhagen Gaming Week!

  Mød os til Copenhagen Gaming Week!

  Skrevet af Mikkel Lie

  Guides

  Se alle
  Beginner's Guide to Collecting Soccer Cards

  Begynderguide til at samle fodboldkort

  Skrevet af Alexander Bering
  Topps Gold 2022/23 Box Opening

  Topps Gold 2022/23 Box Opening

  Skrevet af Mikkel Lie
  TCC Box Breaks: A Guide to Box Breaks

  TCC Box Breaks: En guide til Box Breaks

  Skrevet af Mikkel Lie

  Turneringsrapporter

  Se alle