Guide to card conditions

Her finder du en guide til, hvordan du bedre kan forstå de forskellige stand af enkeltkort, og hvordan vi hos The Card Collective bedømmer standene af kortene på vores hjemmeside. Et Magic- eller Pokémon-korts stand har stor indflydelse på kortets værdi, og det er derfor vigtigt at styr på de forskellige stande, samt hvordan man beslutter, hvilken stand hvert kort har. Dette kan virke som en stor og forvirrende opgave, og derfor har vi hos Card Collective lavet denne guide til at hjælpe!

Når man taler om de forskellige stande på kort, bruges der ofte udtryk som blandt andet NM, LP, EX og GOOD, hvilket kan være lidt forvirrende, og for at det ikke skal være nok, så er der både en amerikansk og en europæisk standard, hvor de samme udtryk kan betyde forskellige ting.

Hos The Card Collective bruger vi den amerikanske standard for korttilstande.  

 

Amerikansk

Europæisk

Near Mint (NM)

Near Mint (NM)

Lightly Played (LP)

Excellent (EX)

Moderately Played (MP)

Good (GD)

Moderately Played (MP)

Lightly Played (PL)

Heavily Played (HP)

Played (PL)

Heavily Played (HP)

Heavily Played (HP)
Damaged (DMG) Poor (PO)

Et amerikans Lightly Played (LP) kort er altså markant pænere end et europæisk Lightly Played (LP) kort.  

 

Mint (MT)

Mint betegner kort i perfekt stand, uden fejl eller skader, der er perfekt centrerede. Selv kort, der lige er blevet åbnet i en booster-pakke, er ikke nødvendigvis i Mint-stand, da der kan være forskel i printkvaliteter, selv på de kort, der produceres i dag. Af disse grunde giver det ofte ikke mening at bruge Mint-betegnelsen, da den stiller ekstremt høje krav til kortets stand, der næsten kun er relevant for de største samlere.
Hvis du er interesseret i Mint-kort, har vi et stort udvalg af både gradede Magic- og gradede Pokémon-kort på vores hjemmeside - altså kort, hvis stand er blevet vurderet og bedømt af en professionelt grading-virksomhed, der giver kortet en karakter baseret på dets stand. Lyder dette interessant, kan du læse vores Begynderguide til grading.
Vi bruger ikke Mint-tilstanden til de almindelige enkeltkort, vi sælger.     

 

Near Mint (NM)

Near Mint-kort er generelt kort uden ridser, selvom små fejl langs kanterne eller hjørnerne er tilladt. Et Near Mint-kort må ikke have en ridset eller beskadiget overflade, og kortet må heller ikke have nogen form for bøjning eller beskadigelse fra brug. For Pokémon-kort må foilingen ikke have ridser, da det reducerer kortets værdi markant. 

 Lightly Played (LP)

Lightly Played-kort må have samme form for skader som Near Mint-kort, de må dog have lidt flere af disse skader. Lightly Played-kort må have 2-3 mindre ridser eller én større ridse langs kanterne eller hjørnerne. Overfladen må have små ridser, der kun er synlige ved at undersøge kortet nøje. De må ikke have nogen former for bøjninger eller skader fra brug.nbsp; 

 Moderately Played (MP)

Moderately Played er en meget bred kategori, som dækker over to af de europæiske kategorier (GD og LP). Kort i denne kategori må have samme type skader som et Lightly Played-kort, men der tillades igen flere af disse, samt lidt større skader. Har kortet tydelige synlige skader på overfladen eller mange ridser, placeres det i MP-kategorien, selvom dets kanter kan være i Near Mint-stand. Et Moderately Played-kort må ikke have nogen bøjninger, men det tillades mindre skader fra brug, eksempelvis hvis kortet er blevet brugt til at spille med uden brug af kortsleeves.nbsp; 

 Heavily Played (HP)

Heavily Played-kort har tydelig slitage langs kanterne, hjørnerne og på overfladen. Selvom Heavily Played-kort er beskadiget, kan de stadig spilles med, hvis der bruges sleeves.

 Damaged (DMG)

Damaged-kategorien kan være lidt forvirrende, da disse kort ved første øjekast kan ligne kort fra hver anden kategori. Fælles for disse kort er dog, at de alle er slidt på en eller anden måde. Nogle kort kan være bøjede, eller der kan være tegnet eller skrevet på overfladen (dette kaldes også et inked kort) osv.
Graden af skaderne kan variere meget, hvilket betyder, at nogle DMG-kort faktisk kan være meget pænere end kort i HP-kategorien. Nogle beskadigede kort har omfattende defekter såsom vandskade eller kraftige foldemærker. Prisen på kortet bestemmes naturligvis ud fra, hvor alvorlige skaderne er.  

 


Foil-kort

  • Bøjede kort 

    Foil-kort, også kendt som premium-kort, kan i nogle tilfælde begynde at bøje. Dette sker, når kortene har været opbevaret et sted enten høj eller lav luftfugtighed, hvilket kan påvirke det folielag, der påføres kortets overflade. Et bøjet kort kan stadig betragtes som Near Mint, hvis resten af kortet opfylder kriterierne.
    Vær opmærksom på, at dette kan påvirke, om kortet kan spilles med i officielle turneringer, der er godkendt af Wizards of the Coast, da et bøjet kort kan kategoriseres som et "mærket kort" (marked card).  • Clouding 

    Mørke områder kan også forekomme på kortet og omtales som clouding. I tilfælde af tydelig clouding, vil kortet ikke være i stand til at blive kategoriseret som Near Mint, selvom resten af kortet opfylder de påkrævede kriterier. Afhængigt af hvor alvorlig cloudingen er, kan kortet stadig betragtes som værende Lightly Played eller Moderately Played.

 


Hos The Card Collective opbevarer vi alle vores kort sikkert og ansvarligt under de korrekte forhold for at sikre, at kortene bevares i den bedst mulige stand.