Which Magic Format Should I Play?

I Magic: the Gathering er der mange forskellige måder at spille spillet på, og som ny spiller kan det være meget udfordrende at navigere gennem de forskellige formater. I dette blogindlæg vil vi præsentere nogle af de mest populære formater og beskrive, hvad der adskiller dem fra de andre måder at spille på.

Før vi dykker ned i de forskellige formater, starter vi med at bemærke forskellen mellem Limited-formaterne og Constructed-formaterne.

Limited      

Når du spiller Limited, er du, som navnet antyder, begrænset i, hvilke kort du må putte i dit deck. Denne begrænsning bestemmes af det specifikke format, du spiller, men det meste af tiden er du begrænset til kort, som du eller spillerne i din 'pod' åbner i et antal booster-pakker. I Limited-formater skal du således bygge dit deck baseret på de kort, du får, eller kort, du drafter.

Alternativt, hvis du spiller et af Constructed-formaterne, skal du selv medbringe dit eget deck, og dermed har du en meget større kortpulje at vælge fra. Denne kortpulje er også afhængigt af det format, du spiller, da forskellige formater har forskellige ban-lister, mens nogle formater kun tillader kort fra specifikke set.

Det første Limited-format, der beskrives i dette blogindlæg, er Booster Draft.

Booster Draft

I Booster Draft konstrueres der pods med op til otte spillere, som alle får udleveret 3 booster-pakker. Hver spiller åbner samtidigt en af disse pakker, holder kortene skjult for deres modstandere, og vælger et kort fra deres pakke. Når alle spillere har valgt et kort, gives de resterende kort til spilleren til venstre, som derefter vælger et kort fra boosteren. Dette gøres synkront med alle de åbnede pakker; hvormed hver spiller vælger mindst et kort fra hver booster. Når der ikke er flere kort tilbage i den første runde af booster-pakker, åbner hver spiller deres anden booster, vælger et kort og giver de resterende kort til spilleren til højre. Når kortene i anden runde af pakker er blevet valgt, åbnes det tredje sæt pakker, og disse sendes igen til venstre rundt om bordet.

Når draften er færdig, skal hver spiller bygge et deck med mindst 40 kort, og kun tilføje basic lande til de kort, de har draftet. Herefter spilles typisk en turnering med swiss-pairings, der ender ud med, at en spiller vinder turneringen.

For det meste er disse drafts såkaldte 'keeper-drafts', hvor spillerne må beholde de kort, de drafter, hvilket resulterer i, at dette format er godt til at udvide din samling eller udfordre dine evner til at bygge et deck på stedet. Lidt held er ofte nødvendigt, da en booster med et rigtigt godt kort muligvis kan hjælpe dig mod sejren – dog er et Magic-kort kun så godt som den spiller, der spiller med det.

Derudover umuliggør draft muligheden for at 'købe sig til sejren', da du ikke kan tage dine dyre og rigtigt gode kort med til turneringen.

Sealed

Hvis du er fan af, at held kan spille en rolle, mens evnen til at være en deckbuilder er en nøglefaktor, men du er ikke kan lide af drafte dine kort, så kan Sealed være formatet for dig.

Som i en draft får hver spiller et antal boostere, hvorfra de bygger et deck bestående af mindst 40 kort, kun suppleret af basic lande. Men i Sealed deles de boosterpakker, du modtager, ikke med nogen, og du kan beholde alle kortene for dig selv. Da du ikke vælger kort gennem en draft, har du mindre indflydelse på, hvilke kort du ender med, hvilket kan udfordre dine deckbuilding-evner endnu mere. Men i Sealed kender du alle dine kort, før du beslutter dig for en strategi, og du risikerer ikke at gå glip af et kort, der ville passe til den strategi, du endte med, fordi du ikke valgte det i draften.

Dette format kræver kun 2 spillere, og er det format, der spilles til hver pre-release, hver gang et nyt Magic: the Gathering-set udgives. Det er en fantastisk måde at lære mange af kortene fra det nyeste set at kende.

Constructed

I modsætning til at spille Sealed-formater, kan man også deltage i Constructed-turneringer eller mere Casual spil. Her har du mulighed for at medbringe dit eget deck, så du er sikker på, at du spiller med præcis de kort, du ønsker. Dette resulterer ofte i et højere power level blandt de decks, du spiller mod, da spillere er i stand til at fokusere og optimere deres deck baseret på tidligere spil.

Vi lægger ud med den mest almindelige måde at spille Magic på, passende kaldet Standard.

Standard

I Standard konstruerer hver spiller et deck bestående af mindst 60 kort, med et tilladt sideboard på op til 15 kort, som du kan blande i dit deck mellem spil. Decket og dit sideboard må kun indeholde maksimalt 4 kopier af hvert kort, bortset fra basic lande. Et sæt med 4 kopier af et givet kort kaldes normalt et 'playset'. Deckkene skal være konstrueret ud fra en mængde af tilladte kort, som roterer hvert år. Efterhånden som nye expansion og core set udgives, tilføjes nye set til Standard-rotationen, og når det 9. set tilføjes, roterer de ældste fire set ud af formatet. Dette resulterer i, at spillerne altid har kort fra mellem 5 og 8 set til rådighed, når de skal bygge deres decks. Rotationen sker en gang om året, og mere specifikt når efterårssettet udkommer. Du kan finde en liste over de set, der i øjeblikket er lovlige i Standard her:


https://magic.wizards.com/en/formats/standard

Modern

Modern ligner Standard på mange måder og har de samme begrænsninger for størrelse af decks, sideboards, samt begrænsningen til 'playsets'. Men i modsætning til Standard er Modern ikke et roterende format, hvilket betyder, at kort ikke forlader puljen af lovlige kort, så længe de ikke er blevet banned. Når et nyt expansion eller core set udgives, føjes kortene til kortpuljen i Modern, hvormed kortpuljen naturligvis vokser over tid. Man skal bemærke, at ikke alle udgivne Magic-set er lovlige i Modern, da kun kort fra expansion og core set fra 'Eight Edition' og frem, såvel som 'Straight-to-Modern'-set, inklusiv 'Modern Horizons', 'Modern Horizons 2' og 'The Lord of the Rings: Tales from Middle-Earth', er tilladte. Da kortpuljen ikke roterer, har flere strategier en tendens til at forblive populære og kraftfulde, men tilføjelsen af nye kort, samt hvis nogle kort bliver banned, er med til at ændre 'meta'en', hvilket resulterer i, at nye kort og strategier ser mere spil, og nogle strategier potentielt helt forsvinder. Du kan finde de set, der er lovlige i Modern her: https://magic.wizards.com/en/formats/modern, Mens listen over Modern-bannede kort kan findes her: https://magic.wizards.com/en/banned-restricted-list#modern-banned

Modern giver dig muligheden for at mestre dit deck over tid, da du kan spille det igen og igen, så længe du ønsker, så du kan lære dit decks styrker og svagheder. Hvis du vil teste dine evner, afholder The Card Collective en ugentlig Modern-turnering sammen med Spilforsyning hver torsdag kl. 18.00 på Bispensgade 34 i Aalborg. Du kan vinde promo-booster-pakker samt Store Credit-præmier. Se arrangementerne her: https://spilforsyningen.dk/pages/magic-the-gathering

Pioneer

Som i både Standard og Modern skal hver Pioneer -spiller bygge et deck med mindst 60 kort, mens et sideboard på højst 15 kort også er tilladt. Derudover gælder de samme regler for 'playset'. Formatet adskiller sig fra Standard og Modern på samme måde som Standard og Modern adskiller sig fra hinanden; nemlig hvilke sets der er tilladt at bruge kort fra. Pioneer sigter efter at være et format med stærkere decks end Standard, mens deckene er mindre kraftfulde end dem, der bruges i Modern. Formater tillader alle ikke-'banned' kort, der udgives i expansion og core-set siden 'Return to Ravnica', samt kort fra netop 'Return to Ravnica'. Pioneer er altså et ikke-roterende format, på samme måde som Modern, hvilket giver dig mulighed for at spille det samme deck i mange år. Listen over alle Pioneer-tilladte set kan findes her: https://magic.wizards.com /da/formats/pioneer, mens listen over Pioneer-bannede kort findes her: https://magic.wizards.com/da/banned-restricted-list#pioneer-banned.

Legacy

I Legacy, må du spille med kort fra alle Magic-set, så længe de ikke er banned - selvfølgelig. Af denne grund kan man bygge nogle af de stærkeste deck overhovedet i Legacy. Som i de fleste andre constructed-formater, må dit deck bestå af minimum 60 kort, med 15 kort i dit sideboard, og der tillades maksimalt playset af alle kort, der ikke er basic lande. Listen over Legacy-bannede kort kan findes her: https://magic.wizards.com/en/banned-restricted-list#legacy-banned.

Vintage

I Vintage må der, ligesom i Legacy, spilles med kort fra samtlige Magic-set, mens der i Vintage er banned færre kort end i Legacy, hvorfor der kan bygges de absolut stærkeste decks på tværs af alle formater, når man spiller Vintage. Som i de fleste andre constructed-formater, må dit deck bestå af minimum 60 kort, med 15 kort i dit sideboard, og der tillades maksimalt playset af alle kort, der ikke er basic lande. Nogle kort er dog også restricted i Vintage, hvilket betyder, at spillerne maksimalt må have én kopi af det specifikke kort i deres deck eller sideboard. Lister over Vintage-bannede og -restrictede kort kan findes her: https://magic.wizards.com/en/banned-restricted-list#vintage-banned.

I Vintage må man endda spille med de originale Power Nine-kort, deriblandt Black Lotus og alle Mox'erne, så hvis du gerne vil bygge de stærkeste deck, der overhovedet kan bygges, så er Vintage formatet for dig!

De mest populære casual formater

Commander / Elder Dragon Highlander (EDH)


Et af de mest populære formater kaldes Commander, også kendt som Elder Dragon Highlander eller blot EDH. Commander skiller sig ud fra de førnævnte formater ved at være et casual multiplayer-format, hvor 3 til 5 spillere kæmper mod hinanden i et free-for-all-spil. Typisk består et Commander-spil af 4 spillere. Når du bygger dit Commander-deck, skal det bestå af i alt 100 kort, hverken mere eller mindre, hvor enten én eller to pladser optages af din commander, eller par af enten to commanders eller en og en background. Disse kort placeres i command zonen, hvorfra de kan spilles i løbet af spillet, og bestemmer farveidentiteten (color identity) på dit deck, da kort med andre mana-symboler i teksten eller deres mana cost ikke må indgå i decket. For eksempel, hvis du vælger Isshin, Two Heavens as One som din commander, kan du ikke have Counterspell i dit deck, såvel som andre kort med blå eller grønne mana-symboler. Farveløse (colorless) kort, f.eks. Lightning Greaves, er dog tilladt. Ydermere må kun ét af hvert kort, som ikke er et basic land, indgå i dit Commander-deck - altså skal man overholde singleton-reglen i modsætning til at spille med de føromtalte 'playsets'.

Commander tillader kort fra alle Magic-set med normal bagside, så længe disse er uden sølvkanter eller acorn-stempel. Således er Commander et af de såkaldte eternal formater. Listen over Commander-banned kort kan findes her: https:// magic.wizards.com/da/banned-restricted-list#commander-banned. Commander-formatet har også sine egne unikke og specifikke regler, såsom commander damage, hvilket betyder, at hvis en specifik commander skader dig 21 eller mere combat damage, over hele spillet, taber du, på samme måde som du ville gøre, hvis du samlede 10 poison counters sammen. Ud over commander damage betyder commander tax'en, at for hver gang, du kaster din commander fra dens command zone, skal du betale yderligere 2 generic mana, da du må returnere din commander til dens command zone hvis den ville skifte zone under spillet.

Commander er en fantastisk måde at spille et casual spil Magic med dine venner, men kan også spilles kompetitivt. Dette kaldes cEDH. Lige meget om du spiller casual eller kompetitivt, har du et bredt udvalg af kort at vælge imellem, hvilket giver dig uendelige muligheder, når du bygger dit Commander-deck. Hvis du vil spille et casual eller kompetitivt spil commander, afholder The Card Collective to ugentlige commander-events, hver mandag og fredag, sammen med Spilforsyningen på Bispensgade 34 i Aalborg. Se arrangementerne her: https://spilforsyningen.dk/pages/magic-the-gathering.

Du kan finde vores store udvalg af Commander singles her.

Cube

Hvis drafting fangede din interessen, kunne du måske være interesseret i andre måder at afprøve dine drafting-færdigheder på. En af disse måder er at bygge en Cube. Når du bygger en Cube, udvælger en eller flere Magic-spillere deres yndlingskort, før de føjer dem til en samlet kortpulje. Disse kort fordeles tilfældigt i en mængde boosters, baseret på hvor mange spillere, der deltager i Cube-draften. Her får du normalt ikke lov til at beholde de kort, du drafter, da spilleren, der har bygget Cuben, bruger deres egen tid og penge på at samle kortene. Det er dog oftest gratis at drafte cuben, da der allerede er betalt for kortene, hvilket betyder, at du kan spille et format, der involverer drafting, uden at skulle betale for nye kort hver gang.

Commander Draft

En anden måde at drafte på er ved at spille Commander Draft. I Commander Draft drafter hver spiller kort fra specifikke Commander Draft-boostere, hvorfra de vælger to kort i stedet for ét, før de sender resten videre til spilleren til venstre, højre og så til venstre igen, som i en normal draft. Her er spillerne begrænset i deres deckbuilding, da de skal overholde nogle af Commander-reglerne, nemlig kun at spille kort med samme farver som deres commanders color identity. Singleton-reglen, der siger, at kun én kopi af hvert kort, som ikke er et basic land, kan spilles i et deck, gælder ikke, når man spiller Commander Draft. Når du bygger dit draftede Commander-deck, skal du bygge en deck bestående af mindst 60 kort i stedet for den normale Commander-deckstørrelse på 100 kort.

Efter draften og deckbuildingen er overstået, fordeles spillerne normalt i 4-personers spil, hvorefter de spiller et almindeligt casual spil Commander.

Dette er en fantastisk måde at kombinere din kærlighed til drafting og casual spil, da Commander Drafts sjældent spilles som turneringer. Commander Drafts spilles ofte ved, at deltagerne i fællesskab køber et Draft Display af et af de Commander-specifikke set. Et Draft Display indeholder booster-pakker nok til en Commander Draft med 8 spillere, som alle drafter sammen, før de placeres i to tilfældige 4-personers-spil.  

Afsluttende bemærkninger

Flere af de nævnte formater kan kombineres ved at bygge en Commander Cube, en Modern Cube eller en Pioneer Cube. Vi håber, at denne guide har hjulpet dig med at bestemme, hvilket Magic-format du ønsker at spille. Hvis du stadig er i tvivl om du vil spille Magic eller ej, kan du starte med et Arena Starter Kit fra 2022, indeholdende to Standard-lovlige decks, så længe kortene er i rotation.